Wie het nieuws over Brussel volgt kan er niet meer naast kijken: schietpartijen, terreur, drugs. De veiligheidsproblemen nemen hand over hand toe. Met als hallucinant toppunt dat de drugsmaffia de wijk Petersbos had overgenomen, identiteitscontroles door dealers incluis.

Wegkijken van dramatische veiligheidssituatie

“De veiligheidssituatie in Brussel is dramatisch”, vervolgt kamerlid Metsu. “Veel erger is het wegkijken van de politieke verantwoordelijken. Van de Brusselse burgemeesters tot minister van Binnenlandse Zaken Verlinden. Deze legislatuur is er geen enkele structurele stap gezet om Brussel veiliger te maken en de misdaad er ernstig te bestrijden.”

Too little, too late!

Pas deze week, op ongeveer 100 dagen van de verkiezingen, komt Verlinden met een wetsontwerp om in theorie iets te doen aan de veiligheidssituatie in Brussel. “Too little, too late,” oordeelt Metsu. “Naast de fundamentele juridische kritiek en praktisch bezwaren, zal de wet pas in werking treden via een Koninklijk Besluit. Dat is op zich al een bijzondere manier van werken. Maar Verlinden verklapte al dat dit een opdracht zal zijn voor de volgende regering.”

Fusie politiezones noodzakelijk

De enige echte oplossing voor Brussel is de fusie van de zes politiezones in Brussel. Dat is al langer de voorkeur van de Vlaamse partijen. Maar ook aan Franstalige kant deden de recente schietpartijen dat taboe sneuvelen. Daarom dienen Koen Metsu en Sigrid Goethals een amendement in op het wetsontwerp.  “Een fusie is een politieke keuze. Het is tijd dat de politiek die keuze maakt. Een fusie biedt verschillende voordelen: meer efficiëntie, meer specialisatie, eenheid van leiding, solidariteit tussen de arme en rijke wijken van Brussel, een grotere innovatiekracht … Een fusie van de zes politiezones in Brussel is een noodzaak voor een echt veiligheidsbeleid voor de hoofdstad.”