Lijsttrekker en tweede schepen in Asse
Kruimelpad
Green Energy Park Zellik excelleert met hoogtechnologische realisaties
Het Zellikse Researchpark profileert zich steeds meer als een innovatiecampus. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het UZ Brussel stelden er de nieuwste ontwikkelingen voor zoals een ultramodern datacenter met Vlaamse supercomputer, een roboticacluster en een krachtige MRI-scanner.
Het Green Energy Park werd in 2019 opgericht door de VUB en het UZ Brussel in het Zellikse Researchpark. Dat was tot dan een normaal bedrijventerrein naast de Brusselse Ring, maar groeide intussen uit tot een echte innovatiecampus. De focus ligt er op onderzoek naar energie en klimaat, gezondheid en platformtechnologie. Maandag kondigden beide partners in de aanwezigheid van Vlaams Minister-President Jan Jambon (N-VA) en minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) er de nieuwste ontwikkelingen aan. Niet toevallig in de week van het Flanders Technology & Innovation-festival (FTI).
Innovatietrein
“Het bruist hier van de ambitie en dat past helemaal bij Flanders Technology & Innovation”, zegt Jan Jambon. “Het verheugt me dat de VUB en het UZ Brussel hier de handen in elkaar slaan om in de Vlaamse Rand een hoogtechnologisch wetenschapspark te ontwikkelen. FTI zet in op die zogenaamde vierde industriële revolutie, die van data en artificiële intelligentie (AI). Vlaanderen zit al op die innovatietrein en FTI moet een beweging worden die ook de komende jaren technologie en innovatie blijft aanjagen om ons leven te verbeteren. Daarom brengen we de hoofdzetel van FTI hier in Zellik onder.”
Want het is niet min wat er op verschillende plekken in het Zellikse Researchpark al ontwikkeld of in aanbouw is. In totaal werd er al voor dertig miljoen euro geïnvesteerd in verschillende projecten. Zo zal er plaats zijn voor een roboticacluster waar momenteel al vier producten in de pijplijn zitten. Ook het eerste Vlaams instituut voor decarbonisatie zal er zich vestigen, goed voor 200 onderzoekers die de klimaattechnologie van morgen ontwikkelen. En in het voormalige Roularta-gebouw komt een 7 Tesla MRI-scanner. Voor wie zich daar niets bij kan voorstellen: de huidige MRI-scanners hebben een sterkte van 1,5 en 3 Tesla, dus de 7 Tesla-scanner zal veel betere beelden en dus onderzoeksresultaten opleveren in tal van ziektepatronen.
Supercomputer
Maar wie regelmatig over de Brusselse ring rijdt, heeft naast de binnenring in Zellik het grote in aanbouw zijnde gebouw al opgemerkt. Hier komt een nieuw Nexus datacenter van circa 10.000 vierkante meter. “Hier komen niet enkel de servers van de VUB en het UZ, maar ook de eerstvolgende Vlaamse supercomputer, een zogenaamde Tier-1 supercomputer”, legt Elvira Haezendonck uit, voorzitster van het Green Energy Park.
Het datacenter start over enkele weken al op, op de Vlaamse supercomputer is het nog wachten tot het najaar van 2025. Al die computers moeten Vlaamse onderzoekers en bedrijven de kans bieden om op grote schaal complexe berekeningen uit te voeren en baanbrekend onderzoek te verrichten. Want veel rekenkracht en geheugen is cruciaal voor grote simulaties, het gebruik van AI en het verwerken van bijvoorbeeld DNA-onderzoek.
Het nieuwe datacenter zal zo'n zeven megawatt aan servers huisvesten, dat is gelijk aan het energieverbruik van 5.000 gezinnen. Toch zal het gebouw energieneutraal zijn. Zo zijn er zonnepanelen verwerkt in de gevel en het dak, wordt het regenwater gebruikt om de supercomputer te koelen en zal de warmte die de processors genereren, gebruikt worden om de omliggende bedrijven te verwarmen. En ook speciaal: bij een brand zal er geen waterblussysteem in werking treden, dat zou voor te veel schade zorgen, maar wordt de brand gesmoord met stikstof.
Over enkele weken zal het datacenter niet meer toegankelijk zijn voor de gewone bezoeker. Er komen overal slimme camera's in de buurt, elke deur zal afgesloten zijn met (biometrische) toegangscontrole en er is ook fysieke controle. “Wat er gebeurt op de servers, weten we zelf niet. Maar ter plaatse zal er niets gestolen kunnen worden”, klinkt het tijdens de rondleiding.
Rector Jan Danckaert is trots op deze ontwikkeling. “Dit biedt heel wat mogelijkheden voor Vlaamse en internationale bedrijven en experts. Dat we dit hier in Zellik kunnen doen, maakt het ook speciaal. Want vanuit de regio Halle-Vilvoorde trekken heel wat studenten naar de VUB.”
Matthias Vanhamme
Bron: DS 19/03/2024