Sigrid Goethals: “Staatssecretaris Michel schuift zijn bevoegdheid gewoon van zich af.”

Door Sigrid Goethals op 28 maart 2022
Sigrid Goethals

Opmerkelijk nieuws uit de Wetstraat. De staatssecretaris voor Digitalisering, Mathieu Michel (MR) zal binnenkort de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) volledig opdoeken en laten integreren in de FOD BOSA, onder toezicht van minister De Sutter (Groen). Dat zegt een wetsontwerp in de maak dat per 1 mei 2022 in werking zal treden. “Een opmerkelijke beslissing, maar daarom niet zozeer verrassend. De staatssecretaris doet namelijk amper iets met deze bevoegdheid. Het is dan ook bijzonder schrijnend dat hij ze dan ook nog eens afschuift naar collega-minister De Sutter”, zegt Kamerlid Sigrid Goethals.

De realisaties van de DAV zijn dan ook heel pover sinds staatssecretaris Michel bevoegd is: vijf realisaties in 2020, zes in 2021 en slechts één in 2022. In vergelijking met voorgaande jaren onder Theo Francken: 47 in 2015, 68 in 2016, 60 in 2017 en 24 in 2018.

“De Vivaldi-regering beloofde in haar regeerakkoord om de administratieve lasten te doen dalen met 30 procent. Ze moest midden 2021 al met een masterplan komen voor een ambitieuze vereenvoudiging. Wat we vandaag in handen kregen, ademt echter pure stilstand uit. Door het totale gebrek van ambitie van staatssecretaris Michel, zal de dienstverlening aan onze burgers en bedrijven blijven stilstaan in de tijd. Een zeer kwalijke zaak”, besluit Goethals.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is