Sigrid Goethals over verhoging thuiswerkvergoeding federale ambtenaren: “Geld kan precies écht niet op bij federale overheid”

Door Sigrid Goethals op 23 november 2021, over deze onderwerpen: Ambtenaren
Sigrid Goethals

Federaal minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) wil de federale ambtenaren een thuiswerkvergoeding van maar liefst 50 euro per maand geven. En dat voor iedereen van de 65.000 federale ambtenaren. “Het geld kan precies écht niet op bij de federale overheid,” reageert Kamerlid Sigrid Goethals.

Verhoging van 20 naar 50 euro per maand

Het federale begrotingstekort piekt in 2021 en 2022 tot een ongezien niveau, maar toch vindt de federale minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) het een goed idee om de overheidsuitgaven nog verder structureel te verhogen door voor 65.000 federale ambtenaren de thuiswerkvergoeding te verhogen van 20 naar 50 euro per maand. “Het voorstel van minister De Sutter dreigt het tekort en de financiële druk op andere publieke en private werkgevers nog verder te vergroten, en zo het financiële draagvlak voor het hoge overheidsbeslag verder te ondergraven”, vindt Kamerlid Sigrid Goethals.

Ongelijk speelveld ten opzichte van andere publieke of private werkgevers

Daarmee creëert de federale regering een ongelijk speelveld ten opzichte van andere publieke werkgevers en de private sector. De Vlaamse overheid geeft in het kader van ‘hybride werken’ een vergoeding van 20 euro per maand voor de internetverbinding (of in een derdebetalersregeling) en raamcontracten voor ergonomisch materiaal voor thuiswerk. In de private sector betaalt vandaag slechts 6 procent van de werkgevers een thuiswerkvergoeding. En het zijn de private bedrijven die het vandaag al zeer moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures.

“Het zijn onze bedrijven en werknemers die de sociale lasten en personenbelasting betalen die nodig zijn om de extra kosten bij de federale overheid te kunnen betalen. Het is bijzonder kwalijk dat deze regering hen het leven nog maar eens zuur maakt. Bovendien zaagt ze hiermee de tak af waarop ze zit,” besluit Goethals.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is