Personeelstekorten bij luchtvaartpolitie van Zaventem bereiken een kritiek punt

Door Sigrid Goethals op 20 april 2022, over deze onderwerpen: Parlementair werk

De personeelstekorten bij de luchtvaartpolitie van Zaventem bereiken een kritiek punt. Gedurende de Coronapandemie is het personeelsbestand opnieuw aanzienlijk afgeslankt. Zo geraakt vandaag amper 76% van het kader ingevuld en hiermee komt de LPA BruNat onderaan te staan als een van de meest deficitaire politiezones in Vlaanderen. De tekorten situeren zich bovendien niet enkel in het basiskader, maar ook in het middenkader en officierenkader. Dat bleek uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Kamerlid Sigrid Goethals bij de minister van Binnenlandse Zaken. “Een bijzonder verontrustende trend”, waarschuwt Goethals. “De luchthaven kent grote veiligheidsuitdagingen die sinds de aanslagen van 2016 enkel verhoogd zijn. Er is dringend nood aan actie op alle mogelijke fronten”. De oplossing is daarbij tweeledig:

Aantrekkelijkheid van het beroep vergroten in combinatie met een financiële injectie

1. Een doorgedreven promocampagne toegespitst op de luchthavenpolitie, liever vandaag als morgen. De luchthaven van Zaventem is als grootste economische hub van de provincie Vlaams-Brabant een veelzijdige, boeiende werkomgeving met specifieke veiligheidsuitdagingen. De saaie perceptie die je soms hoort is onterecht.

2. De recente impkrimping van LPA BruNat valt toe te schrijven aan meerdere factoren (moeilijk woon-werkverkeer, andere ambities, vroegtijdig pensioen, etc.). Voor de luchtvaartpolitie, en bij uitbreiding de hele geïntegreerde politie, moet er ingezet worden op de forse uitstroom van politiepersoneel door meer maatregelen te nemen om hen langer aan het werk te houden. Onder andere met een nieuw kerntakendebat, het uitbesteden aan private veiligheidsondernemingen en slimme investeringen (technologie en innovatie) is er nog veel ruimte voor verbetering.

3. Een financiële injectie zou integraal moeten gaan naar de beloofde investeringen en premies voor onze agenten. Bijkomende middelen moet onze luchthavenpolitie meer ademruimte bieden. Zo’n specifieke BRUNAT-premie, bijvoorbeeld, zou verantwoord zijn als je denkt aan alle veiligheidsuitdagingen die er sinds de aanslagen zijn bijgekomen.

4. Midden 2022 starten de werken voor een nieuw politiegebouw op Zaventem. Dit betekent een eerste belangrijke stap in de employer branding van de luchthavenpolitie!

 

Sigrid Goethals

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is