Opschorten politieopleiding PIVO Asse nadelig voor Vlaams-Brabantse politiezones

Door Sigrid Goethals op 20 november 2020, over deze onderwerpen: Asse, Parlementair werk

Op een eenzijdige manier besliste de Directie Rekrutering en Selectie om voor 2020 geen opleiding voor politierekruten op te starten in het PIVO in Asse. “Een slechte beslissing voor onze regio”, zeggen N-VA-volksvertegenwoordigers Kristien Van Vaerenbergh uit Lennik en Sigrid Goethals uit Asse. “Omdat de opleiding in Brussel plaatsvindt zullen de rekruten in eerste instantie ook in Brussel ingezet worden. Zo geraakt het tekort aan politie in Halle-Vilvoorde natuurlijk nooit opgelost.”

 

Veel korpsen in onze regio worden nu reeds geplaagd door een tekort aan politiepersoneel. Oorzaak hiervoor is de nadelige verloning ten opzichte van Brussel. “Wie politieagent is in Brussel krijgt een premie van de federale regering die kan oplopen tot een paar duizend euro per jaar. Voor Halle-Vilvoorde, dat nochtans ook meer en meer te maken heeft met grootstedelijke criminaliteit, bestaat deze premie niet. Daarbovenop komt nog de tweetaligheidspremie. Dat loonverschil bemoeilijkt het rekruteren van geschikt politiepersoneel”, weet Kristien Van Vaerenbergh.

 

“Nu plant men ook om in 2020 geen rekruten te laten starten in Vlaams-Brabant. Nochtans zijn er voldoende kandidaten uit Vlaams-Brabant om in Asse een opleiding te voorzien. De rekruten zullen opleiding krijgen in Brussel. Ze zullen bijgevolg ook verplicht stage lopen in Brussel. Zo vissen de politiezones in Vlaams-Brabant en dus ook Halle-Vilvoorde alweer achter het net”, stelt Sigrid Goethals.

 

Minister van binnenlandse zaken Verlinden beloofde 1.600 extra agenten maar die kunnen blijkbaar niet starten in Vlaams-Brabant. De N-VA vraagt de minister het politietekort in Halle-Vilvoorde ernstig te nemen en de benadeling van de regio ten opzichte van Brussel te stoppen.  Naast het jaarlijks voorzien van een opleiding voor nieuwe rekruten in Asse, pleit de partij ervoor de onderfinanciering van de politiezones in Halle-Vilvoorde, gebaseerd op de KUL-norm uit de jaren ’90, weg te werken. Enkel zo kan ook in Halle-Vilvoorde de continuïteit van de politiewerking gegarandeerd worden.

 

Afbeelding: databank publieke ruimte

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is