Nieuwe rekruteringsproces politie leidt tot oneerlijke concurrentie voor de Vlaamse Rand

Door Sigrid Goethals op 12 oktober 2021, over deze onderwerpen: Asse, Parlementair werk

“Politiezones strijden om nieuwe agenten”, kopt De Tijd vandaag. "Korpschef van politiezone Grimbergen, Jurgen Braeckmans, uit zeer terecht zijn bezorgdheden over het gloednieuwe rekruteringsproces van de politie. Dit laatste geeft aanleiding tot een verhoogde competitiviteit tussen zones, met alle gevolgen van dien. Het is een vrees die ik als inwoner uit de Vlaamse Rand eveneens deel”, aldus N-VA Kamerlid Sigrid Goethals.

Oneerlijke concurrentie

Lokale politiezones krijgen met het nieuwe rekruteringsproces meer hefbomen in handen om geïnteresseerde kandidaten al in een vroeg stadium aan hun politiezones te binden. “Een goede zaak”, vindt Goethals, “want het vergroot de band en samenwerking tussen de federale wervingsdienst en de lokale zones. Tegelijk moeten we waakzaam zijn over de perverse effecten die de nieuwe elementen van het selectieconcept met zich meebrengen.”

De mogelijkheid om regionale campagnes uit te werken, een streekgebonden aanpak, is in een mum van tijd uitgegroeid tot een opbodrace tussen lokale politiezones. Diegene die de meest  aantrekkelijke formule aanbiedt, zal vaker ‘winnen’ van de kleinere korpsen die niet zozeer beschikken over allerlei technische snufjes of luxueuze wagens. Een vaak oneerlijke strijd in het kunnen voor zich winnen van de rekruut.

Vlaamse Rand

“In de Vlaamse Rand kampen de politiezones al jaren met ernstige personeelstekorten. Met een deficit van maar liefst 16% in de regio Halle-Vilvoorde. Rekruten stromen keer op keer door naar de Brusselse politiezones die met allerlei premies vaker een meer aantrekkelijke formule kunnen aanbieden. Sinds dit jaar trachten we aan de hand van een brede Vlaams-Brabantse wervingsactie het hoofd te bieden aan de uitstroom richting Brussel. De politiezones in Vlaams-Brabant wensen liever niet achter te blijven”, zegt Goethals.

Een grote hervorming van het financieringssysteem van de politie, de aloude KUL-norm, is vandaag bijzonder belangrijk geworden.. Verschillende insiders geven echter aan dat de voorlopige werkzaamheden bij de minister van Binnenlandse Zaken traag verlopen en we niet veel resultaten hoeven te verwachten voor het einde van deze legislatuur."

Voorrangsregeling

Goethals pleit in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor een voorrangsregeling naar de meest deficitaire zones bij de plaatsing van net afgestudeerde rekruten. De Vlaamse Rand heeft bij uitstek een dergelijke regeling nodig om de continuïteit van hun dienstverlening op korte termijn te kunnen blijven verzekeren.

“De steeds stijgende bevolkingsgroei in de rand brengt een hele hoop nieuwe veiligheidsuitdagingen met zich mee. Deze lokale politiezones zouden dan ook maximaal financieel ondersteunt moeten worden om mee te kunnen evolueren naar deze nieuwe realiteit”, besluit Goethals.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is