Nieuwe jobbeurs promoot werkzaamheid in Asse, Dilbeek en Wemmel

Door Sigrid Goethals op 21 september 2022, over deze onderwerpen: Asse

Samen naar een hogere werkzaamheidsgraad: dat is de boodschap die gebracht werd op de Jobbeurs die vandaag in Asse werd georganiseerd. De interlokale vereniging Dilbeek, Asse en Wemmel (ILV DAW) bracht er in samenwerking met VDAB enkele honderden werkzoekenden samen met dertig lokale werkgevers uit diverse sectoren.


De arbeidsmarkt wordt alsmaar krapper en het aantal openstaande vacatures stijgt pijlsnel. Bedrijven in de regio schreeuwen bijna om nieuwe werkkrachten. In jeugdcentrum ’t Jass op de Asphaltcosite in Asse konden werkzoekenden uit de brede regio vandaag dan ook snuisteren in een groot aanbod van vacatures uit een brede waaier van sectoren: van retail, horeca en overheidsbedrijven tot zorg, interim en beveiliging.
Een job dicht bij huis
“De vraag was duidelijk zeer groot bij de lokale bedrijven. We zaten al snel aan de maximumcapaciteit,” zegt Marleen Wynant, regisseur Werk en Sociale Economie (Haviland): "Deze Jobbeurs was afgestemd op de noden van beide groepen. Werkzoekenden zijn in de eerste plaats op zoek naar een job dichtbij. Daarom brachten we de jobbeurs letterlijk dicht bij huis, op een plek die goed bereikbaar is met de auto en het openbaar vervoer. Vorig jaar lag de focus op Wemmel, dit jaar brachten we alles naar Asse. We beperkten het overigens niet alleen tot deze regio. Werkgevers en werkzoekenden uit de zeer brede omgeving rond Dilbeek, Asse en Wemmel waren welkom."


Werkzoekenden zijn daarnaast ook op zoek naar een job met een gezond evenwicht tussen werk en gezin. "Flexibiliteit is inderdaad een must geworden", gaat Marleen Wynant verder. "Daarom brengen we een dertigtal bedrijven samen die dit ook willen aanbieden. Sollicitanten maken tijdens de jobbeurs op een informele manier kennis met hun potentiële werkgevers."


Brede doelgroep


De jobbeurs richt zich tot iedereen: zowel hoge als lage profielen zijn welkom. "Onze gemeente kent een uitgebreide groep van werkzoekenden met zeer diverse profielen, vaardigheden en achtergronden," zegt Sigrid Goethals, bevoegd schepen van gemeente Asse. "De focus lag daarom niet op één bepaalde groep. Zo waren bijvoorbeeld ook onze middelbare scholen uitgenodigd. Afgestudeerden hebben het niet altijd makkelijk om hun weg te vinden naar/op de arbeidsmarkt. Tijdens onze Jobbeurs kregen ze antwoorden op hun vragen.”


“Door de samenwerking met Dilbeek en Wemmel binnen de ILV DAW staan we sterker. De impact die lokale besturen en ocmw’s hebben op werkloosheid en tewerkstelling mag niet onderschat worden. We voeren samen beleid ter ondersteuning van de sociale economie, introduceren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terug in het arbeidscircuit en slaan tegelijk de brug naar de reguliere economie. Ook in deze uitdagende arbeidsmarkt moet het mogelijk zijn om de doelstelling van 80% tewerkstellingsgraad te behalen in de drie gemeenten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is