N-VA vraagt bijstand van federale agenten voor illegale raves in kanaalzone van de Zennevallei: “Locatie is een blinde vlek”

Door Sigrid Goethals op 30 april 2021, over deze onderwerpen: Federale politie, Vlaamse Rand

De grote illegale raves in onder meer Drogenbos en Ruisbroek hebben geleid tot een vraag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Kamerlid Sigrid Goethals (N-VA) vroeg Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, om de lokale politiezones in de kanaalzone van de Zennevallei te ondersteunen met federale agenten. Volgende week staat een overleg gepland om de situatie in kaart te brengen.

De laatste grote illegale rave vond in de nacht van 10 op 11 april plaats in een loods op de grens van Drogenbos met Ruisbroek. Honderden feestvierders werden er betrapt, waarvan een deel zich tegen de politie keerde terwijl anderen via onder meer het dak op de vlucht sloegen. “Deze raveparty was het vijfde illegale evenement dat door de lokale politie in de kanaalzone van de Zennevallei werd ontdekt”, vertelt Goethals. “Onder de aanwezigen waren Vlamingen, Walen, Brusselaars en zelfs Fransen. De locatie is door de grootte en de ligging een blinde vlek. Lokale politiezones hebben niet de tijd en de manschappen ter beschikking om dit hele gebied adequaat te controleren. Dit terwijl het gevoel heerst dat deze illegale fuiven tijdens de pandemie steeds groter en professioneler worden. Er ontbreekt een duidelijk, uniform draaiboek om dergelijke illegale festiviteiten aan te pakken. Dergelijke grootschalige illegale fuiven zijn symptomatisch en zullen naar de zomermaanden toe steevast toenemen. Extra controles zijn noodzakelijk.”

De raves vinden voorname­lijk tijdens het weekend plaats. De federale bijstand zal de politie in staat stellen om kort op de bal te spelen in het kader van de naleving van de gezond­heids­maat­re­ge­len

 

Tijdens het weekend

En daarom had ze een voorstel voor de minister. “Ik acht het noodzakelijk om de lokale politiezones hierin voor een deel te ontlasten en hen op cruciale tijdstippen te laten bijstaan door de federale politie”, gaat het Kamerlid uit Asse verder. “De raves vinden voornamelijk tijdens het weekend plaats. De federale bijstand zal de politie in staat stellen om kort op de bal te spelen in het kader van de naleving van de gezondheidsmaatregelen. Maar ik stel vast dat minister Verlinden de ernst van de situatie miskent. Het inzetten van de federale politiebijstand om de lokale politiezones bij te staan is een essentiële opdracht zolang de coronamaatregelen gelden. We mogen geen verkeerd signaal uitsturen en dit zomaar laten begaan.”

Het Laatste Nieuws, 29/04/2021

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is