U bent hier
N-VA legt zelf aanpassing GAS-wetgeving op tafel.

Het blijft nog steeds stil rond de langverwachte bijsturing van de GAS-wetgeving die minister Verlinden begin dit jaar beloofde. Daarom komt de N-VA nu zelf met een wetsvoorstel om tegemoet te komen aan de noden van de lokale overheden. Zo wil men de lijst met inbreuken op de GAS-wet verlengen, de boetes optrekken naar een maximum van €500 en ook alternatieve vervolging mogelijk maken. “Geef de steden en gemeenten eindelijk de tools om sneller en gerichter te handhaven”, zeggen Kamerleden Sigrid Goethals en Christoph D’Haese.
Autobanden vernielen, de lokale boer zijn akker verwoesten of een winkel uitbaten zonder vergunning. Slechts een kleine greep uit de gemengde inbreuken die vandaag onbestraft blijven omdat ze afgehandeld worden via de strafwet en de parketten andere prioriteiten hebben. “Onze lokale veiligheid komt in het gedrang als we straffeloosheid zomaar accepteren. Daarom willen we deze inbreuken laten opnemen in de GAS-wetgeving zodat steden en gemeenten wél kunnen ingrijpen waar nodig.”
Evenwichtig verhaal
Naast een toevoeging van extra inbreuken, wil de N-VA ook sleutelen aan het sanctioneringsbeleid. Door niet alleen de maximale boetegrens te verhogen van 350 euro naar 500 euro, maar ook door alternatieve vervolging mogelijk te maken. “Sanctionering via de GAS-wet moet dan ook een evenwichtig verhaal blijven waarbij steden en gemeenten bestraffing op maat van het individu kunnen inroepen of boetes kunnen verhogen bij herhaling”, legt Goethals uit.
Stilstand
Hiermee komt de N-VA tegemoet aan enkele pijnpunten uit de recentste evaluatie van de GAS-wet. Zodat de verschillen merkbaar worden voor de mensen die ze dagelijks moeten toepassen. “Alleen ligt dat document al sinds december 2020 stof te vergaren op het kabinet van minister Verlinden. We kunnen de steden en gemeenten niet langer bij de pakken laten zitten, daarom dienen we nu zelf een wetsvoorstel in”, besluiten D’Haese en Goethals.